Ingatlan hírek

Hol érdemes most építkezni? Itt vannak a magyar telekárak.

2014.01.22.

Minden negyedik telek Győr-Moson-Sopron és Pest megyében cserélt gazdát Magyarországon az elmúlt másfél évben - derül ki egy friss felmérésből. Az árak között hatalmasak a különbségek: vidéken átlagosan 3600 forintot kell szánni egy négyzetméter telek megvásárlására, míg Budapesten közel 28 ezer forint volt az átlag. Jelenleg országszerte nagyon kedvező feltételekkel lehet telket vásárolni.

Területileg erősen koncentrált a magyarországi telekpiac: az adásvételek körülbelül negyede Győr-Moson-Sopron, illetve Pest megyében valósul meg - derül ki az OTP Jelzálogbank frissen megjelent Telek Értéktérkép elemzéséből. Ha a járások szintjén vizsgáljuk, a 2012-es és a 2013-as első félévi adatok szerint a dobogón álló Győri, Soproni és Mosonmagyaróvári járásban kötik meg összességében minden tizedik adásvételt az országban. 

Az országos forgalomból 1 százalék felett részesedő 27 járásból mindössze nyolc nem dunántúli vagy Pest megyei - jelentette ki az elemző.Az elmúlt őt évben szembetűnő átrendeződés volt megfigyelhető az amúgy zsugorodó telekpiacon. Budapest és a nagyvárosok forgalmi részaránya nagyjából változatlan maradt, viszont a forgalom közel 60 százalékát adó községek részesedése a kisebb városok rovására fokozatosan nőt.

 

A magyarországi telekpiacot egyébként lassuló forgalomcsökkenés jellemezte a válság óta eltelt években. Egyedül Somogy megyében volt pozitív irányú a kereslet elmozdulása az elmúlt négy év során, ahol a 2007-ben meghosszabbított autópálya-szakasz növelte a környező, elsősorban a Balaton déli partján fekvő települések vonzerejét. Tavaly összesen mintegy 13,7 ezer 1/1 tulajdoni hányadot érintő telektranzakció volt hazánkban.