Ingatlan hírek

Állami kamattámogatások igénybevételével fellendülhet az új ingatlanok piaca?

2013.06.03.

Az eladóknak tartósan számolni kell az utolsó két évben kialakult árszinttel, és ha kismértékű fellendülésre mégis jönne, a válság előtti ingatlan árak már nemtérnek vissza. A jelenlegi gazdasági helyzetben már az is nagy dolog, ha egy ingatlan gazdára talál, mivel olyan nagy a túlkínálat a piacon.

Az új ingatlanok piacán az is meglepő, hogy a drága ingatlanok még a budai oldalon sem keresettek már, inkább a közepes árú új lakások készpénzes vásárlása jellemző most a piacon. Most az új lakás és új családi ház piacán a készpénzes vevők szinte csak közepes vagy kisméretű ingatlanokat keresnek, olyanokat melyeknek a tulajdonosa megszorult a hiteltörlesztés miatt, esetleg örökségként jutott hozzá a lakáshoz és gyorsan kívánja eladni. 

A kormányzati kereslet növelő intézkedések a szociálisan méltányolható igények kielégítését veszik célba, így Budán is csak a 10-30 millió forint közötti árfekvésű ingatlanok esetében számíthatnak az eladók érdeklődőkre, az ennél magasabb árkategóriákban csak komoly árengedmény segíthet sikeres eladáshoz.

Az új ingatlanok sikeres értékesítéséhez szükséges további alapkövetelmény: az ingatlan jó adottsága, az ingatlan mérete és ingatlan árá, mindezek határozzák meg az eladhatóságot. Elsősorban a jó adottságú új építésű lakások esetében van egyáltalán esély az értékesítésre. Már megnehezíti az értékesítést, ha az ingatlan nem elég világos, esetleg földszinti, vagy ha emeleti, de nincs a házban lift. Az ingatlan piacon a helyzet nem fog sokat változni, annak ellenére, hogy a panel és az olcsóbb új építésű lakások esetében az elkövetkező hónapokban élénkülő keresletre lehet számítani, míg minden más szegmens az érdeklődés hiányától fog szenvedni.

Ami élénkülést mutat az a bérlakások utáni kereslet! Míg a vásárlók száma továbbra is csekély, erőteljesen növekszik Budán a diákok és a külföldi munkavállalók részéről a bérlakások iránti kereslet. Nem elhanyagolható, az sem, hogy a szociális helyzet romlása miatt sok tulajdonos saját lakásuk eladására kényszerül és bérlakásba kényszerül költözni, ezzel élénkítve a bérlakások iránti kereslet növekedését.