Ingatlan hírek

Új szocpol igénylésével, mire számíthatunk 2014-ben?

2013.10.07.

Ki igényelheti a támogatást?

Jellemzően a szocpolt azok vehetik igénybe 2013-2014-ben, akik új lakást építenek, vagy építtetnek, illetve, amennyiben tetőteret építenek be, illetve emeletráépítés esetén. A támogatást érvényes építési engedéllyel rendelkező lakások építésére, illetve 2010. január 01-i után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező lakásoknál lehet igényelni.

A jogszabály szerint a szociálpolitikai támogatást azok a házasok, párok, egyedülállók igényelhetnek, akik nevén nincs lakás. Feltétel, hogy ne legyen a házaspár egyik tagjának se köztartozása, és legalább az egyiküknek legyen minimum fél éves bejelentett munkaviszonya. Fontos kritérium továbbá az is, hogy a leendő ingatlannak minimum B energetikai besorolásúnak kell lennie, illetve a jogosultsághoz legalább 2 meglévő, vagy vállalt gyermek szükséges. Az utánuk járó támogatási összeg változó, attól függően, hogy mekkora az ingatlan alapterülete, illetve hogy milyen a már említett energetikai besorolása.

Ezen kívül fontos, ha még nincs gyerek - vagyis az állam megelőlegezi a szocpolt -, akkor csakis abban az esetben lehet igényelni, ha az illető házastársi kapcsolatban van, valamint egyik fél sem töltötte be a 40. életévét. A gyermekvállalás határideje egy gyerek után 4, míg kettő esetén 8 év.

A támogatást 16 évnél fiatalabb gyermek, 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló gyermek után, vagy 16. életévüket betöltött, de megváltozott képességű gyermek után lehet igényelni. Nem csak saját gyermek esetén lehet igénybe venni a támogatást, hanem örökbefogadott, vagy gyámság alatt lévő gyermekek esetében is.

Mekkora összeg igényelhető?

Új lakás vásárlása, építkezés esetén:Ennél nagyobb a támogatás összege, ha „A”, vagy „A+”, vagy alacsony energiafogyasztású a lakás. Az előző összegeket be kell szorozni 1,1-el, 1,2-vel, illetve 1,3-mal.

Mi várható a jövőben?

A jövőre vonatkozóan egyelőre úgy néz ki, bővül a támogatás köre, melynek legfőbb pontjai:

- használt lakások/házak esetén is igényelhető (félszocpol)
- 2, vagy több gyermek esetén a használt lakás bővítésére is kérhető, a költségek maximum 50 százalékáig
- már egy gyerek után is igényelhető
- 45 és 60m2 közötti  ingatlanokra is vonatkozik
- a támogatások összege akár a duplájára is megnőhet, a felső határ 5,6 millió forint lehet

Ezek egyenlőre csak hírek, ami úgy néz ki, leghamarabb csak januárban léphet életbe.
Forrás: www.otthonokeskertek.hu