Ingatlan hírek

Most éri meg lakást vásárolni - élénkül a lakáspiac Magyarországon.

2014.11.22.

Végre most már egyre jobban teljesít a lakáspiac, ha az elmúlt hónapokban látott tendenciák folytatódnak, könnyen lehet, hogy az összesített 2014-es tranzakciószám meghaladja a 100 ezres "álomhatárt". Szintén észrevehető, hogy növekszik az igény a rossz állapotú, felújított ingatlanok iránt, valamint hogy egyre nagyobb a befektetési céllal vásárló vevők aránya. A megvett panel lakások Pesten 190 ezer, Budán 201 ezer forint négyzetméter áron keltek el. A téglalakásokat a budai oldalon vették a legdrágábban, 366 ezerért négyzetméterét, a Belvárosban 335, Pesten pedig 247 ezret fizettek értük.

Érezhetően megnőtt a budapesti vevők igénye a rosszabb, felújítandó ingatlanok iránt, hiszen több mint minden harmadik eladott lakás ilyen állapotú volt.

Kiugróan magas volt a befektetői jelenlét a fővárosban, miután a vevők 37%-a vásárolt befektetési céllal.

Októberben mind Budapesten, mind vidéken a leggyakoribb eladási ok az örökölt ingatlanok értékesítése volt. A fővárosban az eladók 39%-a értékesített örökséget, átlagosan 13,5 millió forintért. Ugyanitt minden harmadik eladó nagyobb lakás vásárlása miatt adta el a régit, kisebbe viszont csak az eladók 12%-a költözik.

Meglepő adat jött a Budapesten történt tranzakciók részéről, ugyanis kiemelkedően sokan vásároltak kifejezetten drága kategóriában. Budán a vevők 27%-a vásárolt 400 ezer Ft/négyzetméter árú ingatlant, amíg tavaly októberben a vevők csupán 5%-a választott ilyet. Pesten is ugrott ez a sáv, bár nem ilyen mértékben, itt tavaly 4% választott drágábbat, idén októberben pedig 7%.